Acupunctuur

Acupunctuur is de bekendste behandelmethode van de klassieke Chinese geneeskunde. Acupunctuur is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Dit houdt in dat lichaam en geest worden gezien als één geheel en dat u als mens, onlosmakelijk bent verbonden met uw omgeving. Bij een consult zullen we dus altijd kijken naar interne problemen, maar ook naar factoren uit de omgeving.

Acupunctuur gaat uit van het inzicht dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur kunnen deze verstoringen worden hersteld door de balans terug te brengen. Zo wordt het lichaam en de geest aangespoord zichzelf te genezen.

Bij acupunctuur worden er dunne naalden geplaatst op bepaalde punten in uw lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen (kanalen in het lichaam waarlangs de energie circuleert).

Acupunctuur Hoofddorp  Michelle van der Weijden alternatieve zorg Haarlemmermeer

“Lichamelijk en geestelijke klachten komen voort uit verstoringen in de energiehuishouding”

Traditionele Chinese geneeskunde
Acupunctuur Hoofddorp Michelle van der Weijden alternatieve zorg

Energie beïnvloeden

Door de manier waarop de naald wordt aangebracht, beïnvloed hij de energiestroom van de meridiaan. Met als gevolg:

  • het ontstaan van een betere doorstroom van energie
  • het verdwijnen van een energieblokkade
  • het toe- of afnemen van de hoeveelheid energie
  • verbetering van de kwaliteit van energie

Kortweg; de energetische balans komt terug, waardoor klachten verminderen en/of verdwijnen.

Acupunctuur is voor zeer veel klachten een geschikte therapie. Wilt u weten of acupunctuur iets voor u is? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek en/of check de indicatielijst.

Aanvullende methoden

Om het effect van de behandeling te versterken kan indien nodig gebruik worden gemaakt van andere therapievormen:

Moxa

Acupunctuur Hoofddorp Haarlemmermeer Michelle van der Weijden alternatieve zorg moxa

Moxa is gedroogd bijvoetkruid. Het is een methode die wordt gebruikt bij de behandeling en ter voorkoming van ziektes. De moxa zit in een dikke sigaar, die in vuur wordt gezet en die heel langzaam brand. De sigaar wordt boven de huid heen en weer bewogen of stil gehouden rond een acupunctuurpunt om deze gebieden te stimuleren.

Er kan gekozen worden om aanvullend op de acupunctuurbehandeling moxa in te zetten. Bijvoorbeeld als er pijn is door stagnatie, als er te weinig warmte is of te veel koude.

Cupping

Bij cupping wordt een holle cup op de huid aangebracht die vacuüm wordt getrokken. Het doel is om ziekten te voorkomen en te genezen.

Het kan worden ingezet om onder andere lokale stagnaties in beweging te brengen, zwelling en pijn te verminderen, zweten te bevorderen en het verdrijven van een zogenoemde externe pathogeen.

Er bestaan verschillende gebruikstechnieken voor cupping. Afhankelijk van de klacht zal ik bekijken óf en hoe het ingezet kan worden.

Er kunnen rode of paarse verkleurigen ontstaan op de huid.

Acupunctuur Hoofddorp Haarlemmermeer Michelle van der Weijden alternatieve zorg cupping

Gua sha

Acupunctuur Hoofddorp Haarlemmermeer Michelle van der Weijden alternatieve zorg guasha gua Sha

Gua Sha is een techniek waarbij er met een instrument met gladde randen over de huid wordt geschraapt. In de praktijk maak ik gebruik van een Jadesteen.

De wrijving van de steen over de huid verbetert de circulatie van energie en bloed. Ook verhoogt de wrijving de huidtemperatuur. De poriën en openingen worden hierdoor geopend waardoor ‘ziekten’ het lichaam kunnen verlaten. Simpel gezegd: de meridianen worden uitgebaggerd.

Meer informatie is te vinden op: http://www.acupunctuur.nl